Houtsoorten

Houtsoorten

Afrormosia

Afrormosia

Afromosia (Pericopsis elata Van Meeuwen of Afrormosia elata Harms), soms ook wel assamela genoemd, is een zeer harde, goudbruine houtsoort. Zij is afkomstig uit het tropische regenwoud van Midden- en West-Afrika. Het kernhout is zeer hard. Groep Pouleyn gebruikt alléén de topkwaliteit, van duurzaamheidsklasse I.


Het hout wordt ter plaatse aangekocht bij producenten die een certificaat van duurzaam bosbeheer kunnen voorleggen. Zo weten wij dat wij niet alleen hout van topkwaliteit gebruiken, maar dat ook wij dat doen op een verantwoorde, milieubewuste manier.


Afrormosia is de houtsoort die wij meest gebruiken, zowel voor de orangeries, home extensions en modern outdoors van Lloyd Hamilton als voor de poorten, ramen, deuren van Pouleyn. Dit hout is dan ook uitermate geschikt voor buitenschrijnwerk. Het is zeer hard en waterbestendig, waardoor het geen extra milieubelastende behandelingen vereist. Het is van nature zeer goed bestand tegen vocht, zuren, chemische stoffen… In tegenstelling tot andere houtsoorten gaat het dan ook niet rotten, scheuren of kromtrekken mettertijd.


Ook esthetisch beschouwd is afrormosia een ideale keuze. Met zijn typische goudbruine kleur en gelijnde of gevlamde structuur (al naargelang de zaagrichting) heeft dit hout een heel eigen cachet. De kleur vergrijst door de jaren heen en wordt alleen maar mooier.


Kortom, afrormosia heeft alle kwaliteiten om u lange jaren onbezorgd te laten genieten van uw creatie. En dat sluit naadloos aan bij de creaties die u van Groep Pouleyn kunt verwachten.
 

Franse Eik

Franse Eik

De eik (Querccus) groeit in het noordelijke halfrond, tussen de 45e en 50e breedtegraad, over heel de wereld. De Europese eik heeft een licht- tot goudbruine kleur en heeft een natuurlijke duurzaamheid van klasse II/III. De kapcyclus ligt tussen 120 en 250 jaar.


Voor zijn eiken bijgebouwen gebruikt de Groep Pouleyn uitsluitend Franse eik met een certificaat van duurzaam bosbeheer. Hij heeft een stevige, nobele hardhoutstructuur die perfect geschikt is voor buitenschrijnwerk en afsluitingen maar ook voor binnenschrijnwerk, meubels enz.


Franse eik staat bekend om zijn mooie structuur, zijn lichte kleur en zijn rechte lijnenspel. Mettertijd verbleekt de kleur en krijgt zij een grijsachtige tint die bijzonder stijlvol is. Het feit dat wij alleen de hardste soort gebruiken zorgt voor zeer stabiele toepassingen die onveranderd mooi blijven en weinig onderhoud vergen.
 

Moabi

Moabi

Moabi (Baillonella toxisperma Pierre, van de familie Sapotaceae) is een bruinrode, zeer harde houtsoort. Deze boom groeit in West en Midden-Afrika en wordt tot 50 meter hoog. Hij heeft een lange, takkenvrije stam en een diameter van 1,5m tot 3m. Dankzij zijn uitzonderlijke hardheid en fijne nerf heeft dit hout een zeer gelijkmatige structuur, waardoor het uitermate geschikt is voor gelakte toepassingen.


De Groep Pouleyn koopt het hout van duurzaamheidsklasse 1 rechtstreeks aan in Afrika, bij producenten die een certificaat van duurzaam bosbeheer kunnen voorleggen. Als bedrijf dat veel hout gebruikt en resoluut kiest voor topkwaliteit, maakt een verantwoord bosbeheer deel uit van onze selectiecriteria.


Pouleyn gebruikt systematisch moabi voor gelakte toepassingen. Ramen en deuren gemaakt van deze zeer stabiele houtsoort vergen bijzonder weinig onderhoud en blijven hun leven lang even mooi. Zo behoudt uw woning altijd haar exclusieve cachet.
 

Pouleyn thermowoord

Pouleyn thermowoord

Naast Afrormosia  en andere houtsoorten werkt Pouleyn met thermowood uit eigen beheer. Door het ecologisch modificatieprocedé waarbij het hout verhit wordt in een zuurstofarme omgeving, vergroot de duurzaamheid van het hout, 
waardoor  de levensduur en kwaliteit sterk toeneemt. Dit gebruikt Pouleyn onder andere bij zijn sectionaalpoorten.
 

Ecologisch

Door rechtstreeks bij de houtontginner aan te kopen, kiezen wij voor milieubewust produceren. Naast hoogstaande kwaliteit zetten wij dus ook sterk in op onze ecologische voetafdruk.